Z-Wave: Fibaro Dimmer test

Door vinnux op zaterdag 20 juni 2015 19:56 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 5.901

Na een moeizame start met Z-Wave vandaag een test met de Fibaro Dimmer in combinatie met Philips Master Ledspot MV.
Deze test geeft beter inzicht in het gedrag van de dimmer in combinatie met leds met en zonder de bypass. Een Voltcraft SBC-500 meet het vermogen en blindvermogen bij verschilende dim niveaus.

SetupFibaro Dimmer testopstelling

Er zijn zes testen, waarbij elke keer de setup van 0% naar 100%, met stappen van 10%, (ont)dimpt wordt. Hierbij maken we gebruik van één, twee, of drie leds met en zonder bypass.
De bypass zou voor een flikkervrij resultaat moeten zorgen bij een belasting onder de 25w.
De dimmer is aangesloten volgens de "3-wire", zoals vermeld in de handleiding.
http://static.tweakers.net/ext/f/K6vgryACEHiKTIvqS1z5Bh5b/full.png

Resulltaat
Vermogen* met bypass.
Blindvermogen* met bypass.

Bij alles testen gaan de leds ongeveer bij 5% aan en wordt de maximale lichtopbrengst bereikt tussen de 60% en 70%. Met mijn subjectieve waarneming heb ik geen hinderlijke flikkering kunnen constateren.

Conclusie/Vragen
De leds zijn "goed" dimbaar met of zonder bypass met de standaard instellingen van de dimmer in "3-wire" setup.
Het nut van de bypass is mij geheel onduidelijk.
Wellicht dat de electra-experts onder ons de grafieken beter kunnen duiden?
Voor mij is het in ieder geval het belangrijkste dat het naar tevredenheid werkt!

Z-Wave: Het begin van ....

Door vinnux op zondag 14 juni 2015 13:40 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 4.478

Het begin van frustratie, dat is het gevoel na mijn eerste dag Z-Wave. Waarschijnlijk wil ik te veel en begrijp ik te weinig.

Het begin van iets moois.
De basis bestaat uit een Aeon Labs Z-STICK Z-WAVE PLUS GEN5 USB Dongle aangesloten op Windows Home Server 2011 en aangestuurd door Domoticz. De installatie van Domoticz is eenvoudig. Om de USB Dongle aan de praat te krijgen dien je de Z-Stick Gen5 Drivers te downloaden en te installeren.

Het begin van licht op de zolder
Op de zolder komen in totaal tien Philips Inbouwledspot 5,5W dimbaar en kantelbaar verdeeld over vier groepen van 2x2 en 2x3 spots. Deze groepen worden aangesloten op vier Fibaro 500W Dimmer en geschakeld door twee Z-wave.me Wandzender.

De wandzender is draadloos en werkt op batterijen, daarnaast heeft hij vier "knoppen" en is geschikt om twee groepen aan te sturen. Een afdekplaat en wipper zijn NIET inbegrepen en moeten naar eigen smaak worden aangeschaft.

Het begin van de irritatie
Om apparaten te 'includen' aan de USB Dongle (controller) dien je deze los te koppelen en op een knop te drukken. Handig als je grote afstanden moet overbruggen. In- en excluden gaat alleen met een controller, hierna kunnen nodes gebruikt worden om het apparaat te bereiken. Iets minder handig is dat Domoticz opnieuw opgestart moet worden, nadat je de USB Dongle terug plaatst.

Het associëren van de Fibaro 500W Dimmer is niet gelukt. Drie keer is zowel de stop als de aardlekschakelaar doorgeslagen. Het is nog best moeilijk om in een donker huis de stoppenkast te vinden. |:( Morgen maar een nieuwe poging wagen!

USB DongleFibaro DimmerWandzender
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000616818.jpeghttp://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000567112.jpeghttp://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000580497.png
Inbouwspot
http://static.webshopapp.com/shops/009445/files/028705583/philips-inbouwledspot-55w-dimbaar-en-kantelbaar.jpg